vacanța în Grecia

Trebuia să scriu despre vacanța în Creta acum pentru că experiența este proaspătă iar bronzul de Creta încă mai strălucește timid pe pielea noastră. Despre vacanța în Creta, cam prima vacanță lungă pe bune cu Amza, la mare. Noi am tot plecat cu el însă mai mult în city breakuri și weekenduri prelungite. Mai ales din cauza pandemiei. Ne doream super tare aceasta ieșire la plajă si la nisip în 3.

vacanța în Creta

Ce ne-am dorit de la vacanța în Creta

Brief-ul de vacanță a fost simplu: să avem plaje cât mai sălbatice cu nisip, să găsim și câteva locuri de vizitat, să nu avem prea multe artficii, gen loc de joacă sau petreceri tematice pentru copii. Nu sunt neaparat împotriva acestora, însă am vrut o vacanță simplă, în care sa ne bucurăm doar de noi, de joacă, de nisip. Am vrut să petrecem vacanța asta cu bucuria de a fi împreună.

Initial, stabilisem concediul împreună cu sora mea si familia ei însă pe masură ce căutam locuri și hoteluri ne-am dat seama că ne dorim chestii super diferite. Desi amandouă eram hotărâte sa mergem în vacanța în Creta, imaginile noastre de vacanță erau altfel. Fetele ei sunt mai maricele (7/10 ani) și își doreau mult să găsească un resort cu piscine, tobogane, petreceri și chestii interactive pt copii.

Noi ne doream un loc liniștit, fara agitație, fără tobogane, pe unde sa ne zbenguim pe plajă până la apus. Așadar, ca să mergem trebuia să facem niște compromisuri. Și noi si ei. Însă oricât ne-ar fi plăcut să fim împreună, am decis că în vacanță toata lumea trebuie sa fie happy. Așa că am plecat în locuri diferite, cam la 50 km distanța. Sejurul l-am luat prin agentie.  În general, ne ocupam singuri de rezervari însă a fost mai safe asa, pentru transfer si hotel. Nu am mai pierdut timpul prin aeroport cu Amza căutând soluții de ajuns la hotel.

3,2,1, Start!

28 iunie, destinația Bali, Grecia. Am aterizat pe aeroportul din Heracklion. Cei de la agentie ne-au dat toate informatiile pentru sejur si transfer, nu am întampinat nicio problemă. Bali este un sătuc pescăresc care are si vreo 4 plaje micuțe însă cu apa mică si destul de liniștită. În plus, are și un vechi port în stil venețian, foarte cochet. A, si o grămadă de taverne minunate.

vacanța în Creta

Organizați, ne-am făcut un plan-schiță de acasă, cu ce am putea să facem în cele 7 zile. Surprinzător, ne-a ieșit. Cu mici sincope. Amza a fost înțepat în prima zi de o insectă sau de un arici de mare. L-a durut foarte tare piciorul si o zi nu a vrut sa calce. Noroc că am avut carucior. Am mers la medic, într-o zi s-a rezolvat si am putut sa revenim la programul de vacanță.

vacanța în Creta

Am închiriat o mașină pentru 4 zile (din 7)

Am închiriat o mașină pentru 4 zile. PONT: am încercat să rezervăm online înainte de plecare însa nu ne-au convins prea tare condițiille. Acolo, am găsit prețuri mai bune. Și am achitat cash, fară garanții, si fără card de credit. Am dat 40 euro/zi, scaun de copil inclus.

Ne-am urcat în mașină și am început să colindam Creta în est si vest, prin sătuce pritorește, orașe antice și plaje care de care mai spectaculoase.

Am mâncat pe la taverne, ne-am alergat pe plaje goale și am construit castele de nisip. Ne-am învârtit, am dansat și am învățat să spunem Kalimera, Kalispera. grecește. Am sărit peste valuri.

vacanța în Creta
vacanța în Creta
vacanța în Creta
c

Cele 4 zile în care am avut mașină au fost cam full, am călătorit peste 1200 de km. Bineînțeles, am ajuns la celebra plaja Elafonisi, dupa un drum destul de greuț de 3 ore. O plajă cu nisip roz. Spectaculos drumul și view-ul și plaja în sine însă ataaaat de aglomerat încât abia am reusit sa gasim un colțișor doar pentru noi.

vacanța în Creta
vacanța în Creta
vacanța în Creta
vacanța în Creta

Pe unde am mai hoinărit

Am vizitat Rethimno si Chania, vechi si superbe, cu străduțe înguste și uși colorate. Cu buticurile pline de briz brizuri și tavere. Și cu multe pisici. Minunat a fost! Nu mă așteptam ca Chania să fie atât de cosmopolită.

vacanța în Creta
vacanța în Creta
vacanța în Creta

In ultimele 2 zile, nu am mai avut masina si ne-am adaptat si mai bine programului lui Amza, cu somnic la hotel pentru toată lumea. Si multa bălăceală la piscina. Iar ultima zi a fost chiar haioasă. Dupa ce am fost la plaja si la piscina, eram cam molesiti, nu mai aveam energie sa ieșim la pranz.

Am dormit vreo 3 ore. Ne-am trezit înfometati si am decis sa luam un trenulet turistic care sa ne ducă la un restaurant sus, pe coast cea mai inalta. Pe la mijlocul drumului de urcare, trenuletul s-a defectat si am ramas efectiv în drum. Cu Amza în brate am tot urcat încă vreun km, prin soare, un pic lesinati de foame și de caldura. Am ajuns la 17.20 la celebrul restaurant…care surpriză! se închidea la 17.00 – doar in ziua respectivă! Din fericire, am gasit înca o tavernă in apropiere.

Accesorii utile pentru vacanța în Creta cu copilul

Ne-a iesit tare bine vacanța în Creta. Accesoriile pentru copii ne-au ajutat mult să improvizăm atunci când se plictisea. Căruciorul – deși nu a stat tot timpul în el, a fost super util. Am mers destul de mult pe jos, mai ales pante – urcat/coborat. Ghiozdanelul cu jucării: am reușit să fac o selectie bunicică de jucarii care sa încapă în rucsacul lui Amza: plastelină, mașinute, creioane colorate, cărticele, puzzleuri și 2 pachete de cartonașe.

Si rutina, chiar daca nu mai este un bebeluș, tot are un program organizat. În zilele în care am mers prea mult cu masina si nu a dormit suficient, seara s-a lasat cu ceva certuri, tantrumuri și nervi întinși la maximum.

vacanța în Creta
vacanța în Creta
vacanța în Creta
vacanța în Grecia

Creta, super toddler friendly

Referitor la destinație, noi am fost super fericiți cu această vacanță în Creta. Mai ales plajele acelea aproape sălbatice pe care puteai să alergi fără să vezi picior de om. Awesome! Spre deosebire de alte insule, distantele între plaje sau orase mi s-au parut foarte mari. Cel mai scurt drum cred ca a fost cam de o ora. De la hotel pana la o plajă. Adică nu puteam să gasim locuri dragute în imediata apropiere, ci trebuia sa mergem cam 1,5-2 ore. Plus înca 1.5 ore-2 la întoarcere. Multicel, as zice. Peisajele erau tare frumoase, însă în mașină trebuia sa fac entertainmentpt Amza căci se plicitsea.

Enjoy the ride

Nu am vizitat niciun parc sau loc de joacă, am explorat în fiecare zi câte ceva. Bine, nici nu pot să zic că erau la tot pasul. A funcționat tare bine pentru noi așa. Și ne-am felicitat pentru alegere, a fost mai liniște. Nu arunc cu pietre în cei care sunt în căutare de spații de joacă, însă mi se pare tare important să alegem activitățile și lucrurile care ne bucură, nu pe cele care sunt considerate potrivite “familiilor cu copii”.

Mi-am dat seama, după aceste 7 zile, că nici nu contează atât de tare destinația când suntem împreună. Dar, a trebuit să ajung într-o destinație și să planific excursii ca să realizez asta. Ca să creez contextul. Poate sună poetic, dar “enjoy the ride” chiar prinde sens atunci când apreciezi timpul petrecut cu cei mai importanți oameni din viața ta. Și momentele acestea în care pur și simplu ești acolo, contează infinit mai mult decât orice listă de to do-uri într-o destinatie de vacanță.

0
0