modele de canapele pentru living

Modele de canapele pentru living și câteva tips & tricks

Hoinărind zi de zi online prin magazine cu mobilă și decorațiuni am găsit modele de canapele pentru living care mai de care mai interesante.  Pentru toate gusturile și pentru toate stilurile. Recunosc, mie nu mi-au plăcut niciodată canpelele din piele și nici colțarele. Îmi plac cele mai atipice, chiar dacă sunt mai greu de armonizat în amenajări. Iar colțarele sunt greu de mutat. Dacă îți vine cheful din când în când să muți câte ceva prin casă, un colțar nu se poate muta. O dată pus într-un loc, acolo va rămâne.

Dincolo de aceste detalii, canapelele se încadrează și ele în anumite stiluri. Așa că am făcut un research despre modele de canapele pentru living. Dacă ești în căutarea canapelei perfecte sper să te ajute informațiile de mai jos. Gusturile sunt împărțite, dar există și criterii funcționale pe care le poți lua în considerare. De exemplu, gradul de înclinație, pernele, cotierele, etc.

Canapeaua MID-century

Dacă ai urmărit Mad Man o sa îți dai seama rapid despre ce este vorba. De fapt, în 2009 s-a și lansat un model de astfel de canapea numita „Draper”. Bineînțeles, de la personajul Don Draper. Acest model are o forma dreaptă dreptunghiulară, este căptușită în spate și  are picioare din lemn, solide. Uneori, poate avea cotierele puțin curbate. Tapițeria este monocromatică și se potrivește în amenajările contemporane și minimaliste, datorită liniilor curate, drepte.

Din acest modelele de canapele pentru living au derivat și Mid Century Modern și Mid Century Contemporary – care au un design minimalist. Folosite corect în amenajarea unui living vor fi  niște piese spectaculoase.

 

Canapea-șezlong

Șezlongurile pentru interior sunt niște modele de canapele pentru living atipice în casele noastre. Mie îmi plac mult, mai ales pentru că nu trebuie așezate undeva la perete. Le poți așeza în mijlocul casei, ceea ce este super fain. Unele modele au și cotiere. Gama de modele este foarte tentantă: unele sunt curbate și parcă te invită să te așezi. Altele au un aspect mai contemporan, drept. Sunt mai sofisticate ca obiect de mobilier așa că le poți folosi într-o amenajare modernă ca piesă centrală.

Chesterfield

Una dintre canapelele clasice, foarte cunoscute și foarte impunătare într-un living room. Este o piesă de mobilier tipic englezească din secolul 18. Însă, continuă și astăzi să fie folosită și reinterpretată în amenajările clasice, sobre dar și în cele moderne. Tapițeria este fie din piele, fie din catifea sau o stofa foarte groasă. Dacă îți place acest tip de canapea, poți să investești cu încredere în ea pentru că este o piesă timeless.

Tuxedo

Canapeaua Tuxedo are o mulțime de variații pe forme. Ceea ce o diferențiază de restul modelelor este forma de cutie. Brațele au acceeași înălțime cu spatele iar picioarele pot fi tapițate sau expuse. Are o formă geometrică însă nu este printre modelele cele mai confortabile din cauza lipsei unghiului înclinat. Este o canapea clasică in linii drepte care se remarcă în amenajările moderne.

Cabriole

Un model tipic francez, provensal, reinterpretat astăzi în amenajări clasice, vintage elegant sau cu influențe shabby chic. Este o canapea sofisticată, care nu poate fi așezătă oricum și oriunde. Stilul ei elegant are nevoie de decorul perfect pentru a o evidenția. Tapițeria este una fină, de calitate iar picioarele sunt din lemn, cu modele decorative în stilul Ludovic XIV.

Canapea de tip colțar

Este canapeaua formată din mai multe piese (3 sau 5). Cele mai comune configurații sunt cele în „L” sau în „U”. Se găsesc aproape în toate magazinele, au forme foarte diverse și dimensiuni diferite – de la mici la medii și foarte mari (imense, chiar!). Dacă îți plac colțarele, este recomandat să alegi unul modular, astfel încât să mai poți schimba piesele atunci când te plictisești.

În funcție de formă dar și de materialul căptușelii, colțarele intră în tot felul de amenajări: de la clasic, la rustic sau minimalist.

Totuși, acest tip de canapele pot fi tricky uneori. Din cauza formei, este tentant să le așezi într-un colț.  Dar să știi că arată și mai bine dacă le depărtezi puțin de perete. Eventual, suficient cât să poți trece prin spatele lor. De asemenea, funcționează bine și ca separatoare între living și dining.

modele de canapele pentru living

Canapeaua „Love seat”

Este modelul de canapea pentru 2 persoane. În general, se găsește la seturi de living alături de o canapea cu 3 locuri și cu un fotoliu. Este practic pentru că nu va trebui să mai cauți piese de completare – practic amenajezi livingul cu acest set.

  

Și acum câteva reguli de bun simț atunci când alegi o canapea pentru living:

  • Nu orice canapea care arată bine într-un showroom va arăta bine și în livingul tău. Încearcă să te identifici cu un stil și să îl respecți pentru a avea o amenajare armonioasă.
  • Creează un spațiu în care să te relaxezi! Nu aglomera piese de mobilier într-un colț ci incearcă să le răspândești în toată camera.
  • Nu cumpăra o canapea doar pentru că este modernă. Peste un an, o să ți se pară ca nuca în perete.
  • Dacă spațiul nu este foarte generos, nu încerca să îl umpli pe tot cu o canapea. Mai degrabă, alege o canapea mai mică și echilibrează cu un scaun otoman sau un fotoliu. Pune întotdeauna accentul de culoare pe piesele mici  – fotolii, scaune, nu pe canapea.
  • Alege o culoare neutră și folosește perne decorative în culoare.

Cum să poziționezi o canapea în living?

  • Canapeaua cu spatele la fereastră – dacă fereastra îți permite, acest loc arată minunat pentru poziționarea canapelei. Singura condiție este ca înălțimea canapelei să fie cât mai mică.

 

  • Canapeaua în fața unui șemineu, dacă există – cel mai drăguț loc posibil pentru mine!

 

 

  • Față în față cu o altă canapea – echilibrul este foarte important într-o amenajare așa să două acanapele față în față vor arăta bine, mai ales dacă se și potrivesc.
  • Canapeaua în mijlocul camerei – este o poziționare mai îndrăzneață. Dacă ai curaj, just do it. Atenție, însă! Canapeaua trebuie să aibe și spatele îmbracat în tapițerie. Este o modalitate interesantă de a împărți vizual camera și de a crea zone de conversație.canapea in mijlocul livingului

Surse: Google Images, thespruce.com; homestratosphere.com, Pinterest

0
0