amenajare în stil scandinav

Amenajare în stil scandinav – 10 idei bune de folosit atunci când îți vine cheful de redecorat

O amenajare în stil scandinav este o un motiv bun să ajungi la IKEA sau până la JYSK. Fie că l-am întâlnit în magazine, pe instagram, pe bloguri sau în casa unor prieteni acest stil de design interior este foarte popular pentru că este curat, primitor și calm. Este un stil simplu, accesibil și funcțional.

Îmi plac interioarele de inspirație scandinavă pentru că pun mult accent pe zone de relaxare și socializare, este stilul în care întâlnirile cu prietenii se desfășoară în cel mai cosy mod. Am împrumutat și eu câteva principii cheie ale acestui stil în zona de living și dining și mă gândesc că ar mai fi loc de schimbări. Îmi place să testez diverse decoruri până reușesc să rămân la unul favorit.

În căutare de inspirație pentru un colț din living, am ajuns să strâng toate sfaturile și recomandările specialiștilor pentru un interior în stilul scandinav. Le-am adunat în 10 idei bune de folosit atunci când îți vine cheful de decor:

1.Minimizează – cât mai puține lucruri la vedere

Designul scandinav pune accentul pe spații luminoase și deschise cu suficient loc pentru a te mișca. Spațiile albe inspiră un sentiment de liber și de calm, deci dezordinea nu face parte din acest stil. Totuși, stilul scandinav nu este unul minimal, ci unul echilibrat. Suedezii folosesc termenul “lagom” care se traduce prin “între” sau “perfect”. Adică nici prea mult, nici prea puțin. Etajerele, rafturile nu trebuie să rămână goale. Poți adăuga sau elimina decorațiuni până simți că este suficient.  Elimină tot ce nu este necesar să fie la vedere și folosește obiecte multi-funcționale: lumânări parfumate, cărți pe care le poți folosi și pentru decor, pături sau perne.

2. Folosește mobilier foarte practic

Mobilierul scandinav este despre proporții și linii, fiind foarte util pentru depozitare dar și potrivit pentru amenajare. Masa, scaunele, canapelele se încadrează în case moderne, păstrează liniile drepte însă au margini rotunjite. De asemenea, încoporează materiale diferite, combinația de metal și lemn fiind printre cele mai cunoscute.

Mobilierul din lemn face parte din amenajările scandinave. Lemnul în nuanța naturală nu va greș în interioarele decorate în acest stil. De altfel, lemnul este o opțiune bună și pentru pardoseală, rame sau pereți. Stilul scandinav folosește mobilier precum mesteacăn, fag și stejar din lemn mai puțin finisat sau doar lăcuit transparent.

3. Adaugă plante verzi

Un interior scandinav are, fără îndoială, cel puțin o plantă verde naturală în decor. Este un detaliu care schimbă foarte mult felul în care arată o cameră. În funcție de spațiu, se folosesc plante în ghivece mari, plante mici, suculente sau flori proaspete în vază.

Specialiștii în design interior insistă pe adăugarea elementelor naturale în amenajările scandinave pentru a obține feeling-ul potrivit. Prin urmare, un element viu oferă culoare și frumusețe interioarelor în stil scandinav.

amenajare în stil scandinav

4. Culorile neutre și contrastele

O paletă de culori neutre de bej, gri, maro, negru, alb asociată cu materiale naturale creează set up-ul ideal într-o amenajare calmă și echilibrată. Atunci când amenajezi o camera de zi scandinavă aceste culori vor avea un efect curat și liniștitor. Deși poate suna monoton, combinația de culori alături de materiale organice și plante verzi vor face o echipă grozavă. De altfel, într-un decor tipic scandinav, pereții sunt adesea vopiți în alb pentru ca mobilierul și piesele decorative să iasă în evidență.

Principiul contrastului este prezent și în designul camerelor scandinave. Deși în mod tradițional oamenii se gândesc la culori opuse, contrastele se pot aplica și altor elemente precum: design, formă, textură. În stilul nordic, contrastează neutrele luminoase, piesele noi și cele vechi, formele drepte cu cele rotunde.

5. Textile într-o amenajare în stil scandinav

Pentru că temperatura în țările scandinave nu este chiar cea mai prietenoasă de-a lungul anului, textile sunt elemente de decor importante. Materialele moi, călduroase, precum lâna, mohairul, blănițele sau tricotajele sunt confortabile și adaugă personalitate unui interior în stil scandinav.

6. Ferestre mari, libere

În stilul scandinav, perdelele și draperiile sunt minimale, simple, pentru a facilita lumina naturală dar și pentru a încorpora zona de outdoor cu cea de indoor. Cum plantele naturale sunt atât de importante ca elemente de decor, fereastra trebuie să permită soarelui să intre cât mai mult în casă. Dacă vrei să folosești perdele într-o amenajare în stil scandinav, alege întotdeauna materiale ușoare în nuanțe neutre.

7. Pardoseala

Lemnul și pardoseala laminată albă sau în nuanțe naturale sunt “detalii” sugestive în amenajările interioare în stil scandinav. Pardoseala deschisă oferă caselor scandinave luminozitate și le face spațioase și mai primitoare.

8. Corpuri de iluminat

Iluminatul scandinav cuprinde veioze, lămpi de podea si lămpi suspendate. Corpurile de iluminat sunt simple dar interesante, pun accent pe lumina caldă, asemănătoare celei unei lumânări. De obicei, casele nu sunt iluminate excesiv, fiind folosite mai degrabă veioze și lampadare amplasate strategic. Lumina mai puternică este folosită pentru baie și bucătărie.

9. Decorațiuni simple, naturale, fără lucruri extravagante

Decorațiunile folosite în amenajările scandinave păstrează stilul simplist, în culori neutre descris mai sus. Sunt preferate materialele naturale pentru decor, lumânările, florile naturale în ghivece, coșurile împletite și nu sunt recomandate obiectele extravagante sau în culori aprinse.

amenajare în stil scandinav

10.  Adaugă un strop de “hygge”


Hygge este cuvântul danez care se traduce printr-o stare confortabilă. Lumânările, papucii confortabili, pătura pufoase sunt detaliile care dau suflet amenajării. Hygge se referă la crearea unei oaze de confort și bună dispoziție, la folosirea mobilierului pentru a te relaxa și a savura cafeaua sau ceaiul.

Surse foto:

www.medium.com/
www.moderndane.com

www.mannington.com/

0
0