Știm cu toți că niște perdele prea scurte nu sunt deloc estetice, mai ales în dormitor sau în living. Este bine să măsurăm corect de la început, dar dacă acest lucru nu se întâmplă putem să apelăm la câteva trucuri de design.
Măsurile corecte pentru perdele se iau astfel:
Mai întâi hotărăști unde montezi șina sau galeria pentru perdea. Pentru a obține o amenajare armonioasă acestea se fixează la 20 cm deasupra ferestrei sau direct în tavan. Marchezi locul în care vei monta galeria sau șina, apoi măsori până la 1 cm deasupra podelei. Aceea va fi înălțimea perdelei (iar la magazin aceeea reprezintă lățimea materialului). Este bine să afli și dacă sistemul de prindere mai coboară puțin din cauza agrafelor sau a călăreților (magazinele de perdele cunosc de obicei aceste detalii). Apoi măsori lățimea ferestrei, mai adaugi 15-20 cm stânga – dreapta și înmulțesți cu 2 pentru perdele sau cu 1,5 pentru draperii. Aceea va fi lățimea totală pe care o transmiți croitoresei. Perdeaua trebuie să fie mai bogată și să aibă falduri multe. De aceea se înmulțește cu 2. De exemplu, dacă avem o fereastră cu o lățime de 1.8 vom cumpăra o perdea cu lățimea de 4m și 40 cm. (sau chiar mai mult dacă vrem).
Calcula lățimea materialului astfel:
1.8 m + 0.2 + 0.2 x 2 = 4.4 m (unde 1.8 fereastra, 0.2 m stânga si 0.2 m dreapta)
Cum improvizezi
Dacă ai cumpărat perdele gata făcute este puțin probabil să ți se potrivească așadar, va trebui să improvizezi. Dacă ai o mașină de cusut este perfect, dacă nu, va trebui să ajungi la o croitoreasă pricepută.
Iar dacă ajungi la o croitoreasă, ar fi bine să știi exact ce vrei pentru că acolo nu vei primi idei prea creative. Recunosc, eu am nu am avut parte de experiențe prea plăcute. Din acest motiv, am făcut și acel curs de croitorie. De fiecare dată când am avut o idee mai diferită am fost întâmpinată de obișnuitul “Nu se poate”. Croitoresele (în special cele care fac perdele) cunosc 2-3 tehnici. Dacă vrei altceva – atunci apar diverse scuze și probleme. Recomandarea mea este să ai la tine câteva poze explicite și să insiști cât de mulți poți. Se va putea.
Revenind la lungimea perdelelor. Le-ai cumpărat, le-ai montat și acum ți se pare că sunt perdele prea scurte. Dacă ți-a mai rămas ceva material, atunci se poate lungi. Dacă nu mai ai material, tot se poate lungi. Cu alt material! Alege unul complementar ca nuanță și rezultatul va fi unul bun.
3 modalități de a “lungi” perdeaua:
-
Folosește același material – mărește tivul
-
Folosește o bandă, un șnuruleț pentru a îmbina 2 materiale
Pentru a masca îmbinarea celor două materiale, foloseșțe o bandă decorativă, o panglică, o danteluță sau un șnuruleț decorativ textil.
3. Aplică volănașe
Pentru un efect super chic, cea mai bună soluție ar fi niște volănașe! Eu încă nu am reușit să le fac singură. Dar sunt preferatele mele! Și cred că se pot coase și de mână, dacă te pricepi puțin.
Eu zic că dacă folosești aceste trucuri, fereastra o să arate mult mai bine. Ideea articolului mi-a venit de la cineva care își schimba galeriile pentru perdele, dorea să le monteze mai sus, pentru a da un aspect mai elegant camerei dar nu mai voia să investească prea mult în schimbarea perdelelor. Soluția aceasta de “lungire” a perdelelor este provizorie și economică.
Și acum te invit să urmărești galeria foto pe care să o ai la tine atunci când mergi să repari niște perdele prea scurte. Sursa foto: Pinterest
.
0