ustensile de bucătărie

Cum am învățat să gătesc – o evoluție în 3 etape

Despre modul în care mi-am amenajat bucătăria când ne-am mutat în casa cea nouă, am scris într-un articol mai vechi, tot aici pe blog. Dar nu ți-am spus nimic despre cum mi-am cultivat plăcerea de a găti și inspirația de a încerca cât mai des tot felul de mâncăruri și prăjituri delicioase.

Și când spun tot mai des, mă refer la…aproape zilnic. Gătitul nu mai este un chin pentru mine. Ba dimpotrivă, a devenit o modalitate de a-mi exprima creativitatea. Atunci când am la îndemână ustensile de bucătărie potrivite, gătitul devine și mai simplu și mai frumos. La noi în casă, responsabil cu partea tehnică este Lucian. El se asigură că avem în bucătărie instrumente performate: cuțite, oale, tigăi sau cratițe. Eu sunt cu partea estetică și aleg vesela, cănile, bolurile și seturile de tacâmuri.  Și eu pregătesc mâncarea.  Iar masa de seară a devenit nu doar o experiență delicioasă ci și o frumoasă ocazie de a petrece timp de calitate împreună. Și uneori o sursă tare bună pentru poze pe Insta.

ustensile de bucătărie

Etapa 1: Oala de ciorbă și friptura la tavă cu cartofi

Până nu demult eram destul de reticentă la capitolul gătit. Cumva consideram că nu am skillurile necesare, că nu mă descurc și că nu gătesc bine. Știu că mama mă tot suna în fiecare sâmbătă dimineață: pune verdeață, drege cu un ou, folosește oala minune de la mine.  Ce găteam? O oală de ciorobă de 4 -5 litri și neapărat o tavă cu friptură. Știi tu, ca să ne ajungă toată săptămâna! Aiurea! În weekend ieșeam prin oraș și nu treceam pe acasă să mâncăm. Iar de luni încolo…deja era mâncarea de 2 zile. Lucian nici nu voia să mai audă.

Ce am învățat în această etapă:

  1. mâncarea de la mama este cea mai bună doar dacă o face mama la mama acasă.
  2. suntem 2 oameni în această casă, nu o garnizoană.

Etapa 2: Jamila & co

Apoi am decoperit-o pe Jamila. Brusc, toate problemele mele au dispărut. Jamila știa mai multe rețete decât mama și avea și tutoriale video. Ce să mai? Floare la ureche! Au urmat alte weekend-uri pierdute cu trafic intens pe Youtube. Nu puteam să amestec de 3 ori într-o tigaie până nu confirmam timing-ul cu Jamila. Excelent. Și cumpărături săptămânale: forme de silicon, termometru pentru carne, boluri și bolulețe, teluri, blendere și alte ustensile de bucătărie. Lucian intervenea punctual în timpul rețetei: nu avem spatulă pentru wok, ne trebuie un clește de bucătărie și uite așa am populat bucătăria în toate sertarele ei.

Ce am învățat în această etapă:

  1. că mâncarea nu are gustul potrivit dacă nu este gătită în vasele potrivite.
  2. că întotdeauna îmi lipsesc câteva ustensile de bucătărie.

Etapa 3: Dezmățul

Acum nu mai există „gătitul de sâmbata” pentru toată săptămâna. Nu mai este panică.  În frigider am mereu câteva ingrediente de bază și câteva legume cu care pot să mă destrăbălez cam 30 minute pe seară.  Uneori, mă surprind și pe mine cât de bine pot să combin ingredientele. De exemplu, ieri seară am gătit o salată cu piept de rață și morcovi. Pe ceas, 25 minute. Pieptul de rața aruncat într-o tigaie ceramică, 5 minute. (fără ulei). Morcovii tăiați fâșii la cuptor 20 minute într-o tavă (tot ceramică). În ultimele 5 am pus pieptul peste morcovi. Între timp am tăiat niște brânză moale, o ceapă verde, o salață verde și am adăugat niște nuci. Am scos morcovii și pieptul de rață, le-am adăugat în bolul de salată. O linguriță de scorțisoară, puțină sare și sos de soia. Ta-naaa!

Ce am învățat în această etapă:

  1. Gătitul este 10% dorință, 20 % inspirație și 70% hardware.
  2. Bărbații se pricep să aleagă ustensile de bucătărie competente. Femeile le aleg pe cel roz.
  3. Pieptul de rață (ca și somonul) ies perfect în 7 minute.

Mi-am dat seama că nu pot să gătesc pentru că trebuie. Ci pentru că îmi place.

Dincolo de nevoie, gătitul din pasiune înseamnă să-mi ofer mie însămi și celorlalți o delicatesă. Înseamnă să savurez momentul și plăcerile simple ale mâncării bune și ale companiei de calitate. Înseamnă să acord atenția cuvenită unei farfurii apetisante și să beau o cafea dintr-o cană cu floricele.  Pe scurt, înseamnă răsfăț și…cui nu-i place să fie răsfățat?

***

Am scris acest articol pentru SuperBlog 2018 și pentru că susțin conceptul “Inspiring Comfort” lansat de SomProduct.

0
0