Proiect: amenajarea grădinii în 3 etape

Primăvara asta ne-am apucat de amenajarea grădinii. Gazonul se uscase destul de tare și am decis că este momentul să plantăm unul nou. Procesul nu a fost unul simplu și rapid. Ba dimpotrivă. A necesitat mult efort…și încă nu suntem siguri că am procedat 100% corect.

La început am cerut părerea unor specialiști de la diverse firme care se ocupă cu amenajarea grădini. Au venit, ne-au spus cum vor face, ne-au și dat indicații despre cum să pregătim noi înainte ceea ce voiam extra – adus pământ, nivelat, organizat zona de grătar, zona cu flori, mutat pomi, modificat aspersoarele de apă. Ei se ocupau doar de aducerea și plantarea gazonului la prețul de 8-10 euro/mp.

Evident, nu ni s-a părut echitabil.

Ne-am pus pe treabă. Principala problemă a noastră era solul – plin de deșeuri din construcții (pietre, polistiren). Și cu denivelări.  Așa că am început proiectul de amenajarea grădinii. Inițial arăta cam așa.

Etapa 1 – Pământul

Am adus pământ de pădure – contactat diverși de pe OLX, Facebook, vorbit, venit, adus lângă casă.  Apoi distracția de a căra o mașină mare (4 metri cubi) cu roaba în curte. Noroc că am avut ajutor de nădejde de la vecini. Și întins, greblat, mărunțit.  Amestecat și cu nisip.

Apoi au început ploile…cam vreo 2 -3 săptămâni a fost un noroi de nedescris. Vremea capricioasă nu ne-a permis să plantăm gazonul.  Pământul era prea moale. Nici cei de unde cumpăram rulorile de gazon nu prea puteau să recolteze. Am fost nevoiți să așteptăm.

Etapa 2 – Separatoare  

Am încercat să conturăm câteva zone – cea de grătar și cea de flori.  Spațiul grătarului l-am amenajat cu câteva pietre decorative. La fel și „aleea” până la grătar. Fiecare zonă se delimitează cu un separator din plastic de gazon pe care l-am înfipt în pământ. Noi l-am folosit pentru zona de grătar, pentru zona cu flori, pentru marginea gardului – unde mașina de tuns nu poate tăia și pentru marginea terasei.  În aceste zone, nu am mai pus gazon, am pus pietre decorative de grădină.

amenajarea gradinii

Am folosit și o folie anti-buruieni între pământ și pietre pentru a împiedica firele de iarbă să iasă prin pietre. Pentru alee am folosit „pași de pisică” – niște dale negre (gri antracit) dreptunghiulare. Foarte frumoase dar exagerat de grele. (25kg/bucata) Nu le-am cărat eu, dar am primit reclamații. Sub ele am nivelat cu nisip, astfel încât să se fixeze foarte bine.

Etapa 3 – Plantarea rulourilor de gazon

Rulourile de gazon. Le-am cumpărat de la o pepinieră din Săbăreni. Ne-am ocupat de transport. Și a durat cam o zi plantarea lui. Nu este foarte dificil de pus însă necesită multă atenție la îmbinări. Și în locurile în care aveam aleea cu dale de piatra. Acolo unde îmbinările nu au fost perfecte, am început să vedem locuri goale după vreo săptămână.

Totul arată ok acum, nu este perfect însă îl întreținem cu fertilizator și semințe din când în când.

Cam asta a fost distracția cu amenajarea grădinii – acum ne-a mai rămas de amenajat zona cu flori. Le-am înghesuit pe toate într-un spațiu lateral. Mie îmi place locul, este foarte colorat mai ales acum când ne-au înflorit cam toate hortensiile. Am pus și niște trandafiri printre ele însă cred că ar fi trebuit să îi plantăm în altă parte. Ce bine, ne-au rămas activități de grădinărit și pentru primăvara viitoare!

Ca bonus, am achiziționat și un mobilier nou de grădină. Cu multe perne pufoase, excelente pentru diminețile leneșe din weekend. Burtica mea de gravidă este cea mai fericită când adorme printre ele.

Lavanda proaspat culeasa din gradina

Cât ne-a costat? În mare, pentru că nu mai știu exact fiecare preț, costurile pentru o amenajare grădină de 50 mp au fost următoarele:

Pământ de pădure -300 ron

Nisip – 200 ron

Pietricele decorative albe  – 200 ron

Dale negre pentru grătar – 180 ron

Separatoare – 100 ron

Folie – 50 ron

Gazon – 800 ron

Multa muncăăăă – PRICELESS!

Total: 1800 ron

0
0